Recent twitter entries...

Salah Tafsir……

Attention..hari neh...aku nk story telling sket...Sila pnjam kan telinga2 yg da,tk kisah la telinga korg ker...jiran sblah ker..telinga gajah ker..telinga kuali ker..pa yg penting..kerjasama....eh2..cup2....korg bkn mendengar..tp membaca kan...jdi pinjam kn mata la kan..bru betul....
Okes2..toksah duk melalut2 over mak minah ye..aku continue kepada yg patut la kan..hehehe...


Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah(tk indah sgt la..mendung time tuh..), seorang guru yang

begitu dedikasi mengajar anak2 muridnya tentang betapa bahayanya
minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari
itu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup (asalnye nk amek 3 tp mati plak sekor tuh..hehe), sebagai sampel kehidupan dan dua gelas minuman yang masing2 berisi dengan air mineral dan arak..
“Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini kedalam gelas, perhatikan betul2. Cacing yang sebelah kanan saya, akan saya masukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akan masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul2.”

Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu.Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineral itu berenang2 di dasar gelas( siap wat kuak lntang wa ckp lu...), manakala cacing yang berada di dalam arak menggeletek lalu mati..(T_T)(Part menyayat hati neh..tisu..tisu). Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak2 muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya.
“Baiklah murid2, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu tunjukkan sebentar tadi??”
Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab,UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK…Pengajaran : Cakap biar terang, bak kata-kata dalam filem P Ramlee……….

Comments (0)